Audi TT Club
Welkom bij Audi TT Club Nederland.Deel uw passie en genieTT!
Forum
donderdag, 25 april 2013 11:43

Voor Wörthersee: Audi TT Ultra Quattro

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Traditioneel is het tuning-evenement aan de Oostenrijkse Wörthersee reden voor de Volkswagen Group om wat proefballonen neer te zetten. Ditmaal is het de beurt aan Audi, dat de TT Ultra Quattro meeneemt. Ingrediënten: minder gewicht, meer vermogen.

 

Zoals het een model op een tuning-evenement betaamt is de Audi TT Ultra Quattro voorzien van flink wat uiterlijke opsmuk. Een flinke single frame-grille, dikke wielen en dito achterspoiler zorgen ervoor dat je ‘m niet zult missen. Ook de afwezigheid van buitenspiegels, die door camera’s zijn vervangen, zullen voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen zorgen.

Interessanter is de gewichtsbesparing die Audi op het concept-model realiseert. In totaal weegt de coupé 1.111 kilo. Op zo’n beetje elk vlak is geprobeerd kilo’s te lozen. Onderhuids zit een lichtgewicht space-frame en een deel van de carrosserie is gemaakt van met glasvezel versterkt kunststof. Zelfs de veren zijn niet van ordinair staal, maar van lichtgewicht materiaal. Volgens Audi is de Ultra Quattro 300 kilo lichter dan een vergelijkbaar seriemodel.

Gat
Welke dat dan precies moet zijn is niet helemaal duidelijk, want motorisch valt de Ultra Quattro in een gat. De 2,0-liter viercilinder TFSI-motor braakt er 310 pk en 400 Nm uit. Daarmee valt-ie precies tussen de huidige TTS en TTRS. De prestaties zijn evenwel indrukwekkend, 0-100 moet in 4,2 seconden gepiept zijn en de topsnelheid ligt op 280 km/h.

Overigens blijft het waarschijnlijk wel bij cijfers, want een productiemodel zit er volgens de Nederlandse importeur niet in. “Ik schat niet in dat we deze auto in deze vorm terug op de weg gaan zien”, laat een woordvoerder weten. “Met zo’n auto willen we aandacht trekken op Wörthersee. Zeker omdat Quattro GmbH dit jaar precies dertig jaar bestaat willen we dat natuurlijk graag onder de aandacht brengen. Het is een voorbode van hoe de toekomst eruit zou kunnen gaan zien. Je ziet bij ons, bijvoorbeeld in de R8 en RS6, dat gewichtsbesparing steeds belangrijker wordt. Het zou kunnen zijn dat de lichtgewicht onderdelen van de vering ooit in productie gaan op een seriemodel. Daar kan ik echter op dit moment niet met zekerheid op antwoorden."

(bron: autoweek.nl)

Lees 2135 keer

Audi TT Club NL/BE

Audi TT Club Nederland is al ruim 10 jaar de club voor Audi TT rijders om hun passie omtrent de TT te delen. Dit resulteert in meerdere gezellige meetings per jaar. Met ondermeer Nederlanders, Belgen, Engelsen en Duitsers.